Усі новини

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ КИСЛОМОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

Про користь кисломолочних продуктів для нашого організму будь-який дієтолог може розповідати годинами. Корисні властивості кефіру, йогурту, сметани, кислого молока важко переоцінити. Протягом тривалого часу вони зберігають свої смакові якості, чудово втамовують спрагу і до того ж дарують здоров’я і довголіття.

Мабуть, всім  відомо, що молоко – багате  джерело  кальцію. Але не всі знають, що кальцій, що міститься в кисломолочних продуктах, всмоктується слизовою кишечника набагато ефективніше, ніж зі звичайного молока. Саме через свою цінність кисломолочні продукти мають бути  в щоденному раціоні кожної людини,  особливо вони рекомендовані дітям, підліткам, а також жінкам середнього віку. Випиваючи щодня всього один стакан кефіру  або  йогурту, ми значно поповнюємо запаси  кальцію  в організмі.

Широко відома і ще одна чудова властивість кисломолочних продуктів: вони створюють всі необхідні умови для повноцінного та комфортного травлення. По-перше,  до складу цих продуктів входять спирти і кислоти, що стимулюють функції  травних залоз.

По-друге, завдяки вмісту в них лакто-і біфідобактерій поліпшується  перистальтика кишечника і зменшується газоутворення.

По-третє, ці ж бактерії сприяють швидкому засвоєнню поживних речовин, розщеплюючи складні молочні білки. І нарешті, біфідо-і лактобактерії допомагають засвоювати молочний цукор – лактозу: навіть при непереносимості незбираного молока, викликаного відсутністю в організмі необхідного ферменту лактази, кисломолочні продукти зазвичай засвоюються цілком успішно і без алергічних наслідків.

Крім того, кисломолочні продукти здатні захищати нас від інфекцій. Справа в тому, що молочна кислота, яка утворюється в них, підтримує нормальну мікрофлору кишечника, перешкоджаючи розмноженню шкідливих бактерій. Кисломолочні продукти містять вітаміни А, D, Е, групи В, фосфор і магній, які нормалізують метаболізм, а також незамінні амінокислоти. Велика кількість легкозасвоюваного кальцію в поєднанні з вітаміном D (він теж присутній в кисломолочних продуктах) допомагає формувати і зміцнювати нашу кісткову тканину, запобігати розвитку остеопорозу.

Для чого треба їсти кисломолочні продукти:

-нормалізація травлення;

-зміцнення кісток і суглобів;

-зміцнення імунітету.

Про користь йогурту в Європі стало відомо ще в XV столітті, коли балканський напій врятував французького короля Людовика XI від тривалої хвороби живота.

Перш за все, йогурт більш, ніж інші кисломолочні продукти, рекомендований людям з проблемами шлунка: бактерії, що входять до складу продукту, ферментують молочні білки, в результаті чого утворюються легкозасвоювані амінокислоти і пептиди. Йогурт не тільки зміцнює імунітет і сприяє нормальній роботі кишківника, подібно до інших кисломолочних продуктів. Нежирний натуральний йогурт – відмінний продукт для всіх тих, хто хоче схуднути і знизити ризик серцево-судинних захворювань. Крім того, вживання його в їжу допомагає жінкам впоратися з такою неприємною хворобою, як кандидоз, або молочниця.

М’якше на смак кисле молоко, отримане в результате бродіння кисломолочних бактерій, можна вживати в їжу дітям з раннього віку, до того ж засвоюється воно дуже легко. Стимулюючи перистальтику кишківника, кисле молоко чудово допомагає при  запорах.

При виборі будь-якого кисломолочного продукту потрібно керуватися одним основним правилом: чим коротше у нього термін придатності, тим меншій обробці він піддавався, а значить, тим більше від нього буде користі. Продукти з тривалим терміном придатності не містять цінних для організму бактерій і сповнені шкідливих добавок.

Вибираючи кефір або кисле молоко, по можливості (якщо це дозволяє упаковка) звертайте увагу на їх консистенцію і колір: напій повинен бути однорідним, білим або з легким кремовим відтінком. А ось солодкий кефір, так само як і солодкий йогурт, краще залишити на полиці магазину. Купуючи «живий» йогурт, віддавайте перевагу продукту жирністю 1-2%.

При покупці сиру не лякайтеся жовтуватого відтінку: такий колір надають продукту жири, які містяться в ньому (якщо сир жирністю більше 3%). І все ж намагайтеся вибирати сир жирністю не вище 5%: надлишок жиру може згубно позначитися на вашому здоров’ї.

З усіх сортів сметани найбільш корисним теж буде продукт з низьким вмістом жиру, до складу якого не входить нічого, крім вершків і молочнокислих бактерій.

Будьте здорові  та не  хворійте!

 

Поділитися:
Знайти