Усі новини

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ПРОДУКТИ, ЯКІ ШВИДКО ПСУЮТЬСЯ ВЛІТКУ

Питання здорового харчування під час літнього періоду є дуже важливим, базується воно на таких постулатах: якісність продуктів харчування, збалансованість раціону та гігієна.

Знання про швидкопсувні продукти та правила їх зберігання допомагає запобігати харчовим отруєнням, зберігати продукти свіжими та корисними, уникнути марнотратства продуктів та дотримуватися правил безпеки харчування.

Швидкопсувні харчові продукти – це продукти, які швидко псуються через вплив мікроорганізмів, біохімічні зміни або інші фактори, стаючи непридатними для вживання.

Основні характеристики швидкопсувних продуктів:

-швидке псування: здатність швидко втрачати свою якість та ставати       непридатними до споживання;

-залежність від умов зберігання: потребують особливих умов зберігання, таких як низька температура (холодильник або морозильна камера), для збільшення терміну придатності;

-різноманітність: можуть бути рослинного або тваринного походження, а також продуктами переробки;

-небезпека для здоров’я: при неправильному зберіганні та вживанні можуть викликати харчові отруєння.

Приклади швидкопсувних продуктів:

-м’ясо та м’ясні продукти: сире м’ясо, варені ковбаси, паштети та напівфабрикати;

-риба та морепродукти: свіжа риба, охолоджені морепродукти, суші, в’ялена та копчена риба;

-салати з майонезом;

-молоко та молочні продукти: молоко, сири, сметана, йогурти, морозиво;

-яйця: свіжі курячі яйця;

-овочі та фрукти: ягоди, деякі фрукти та овочі, які швидко псуються;.

-кондитерські вироби з кремом: торти, тістечка.

Висока температура сприяє розвитку бактерій, їжа швидко псується, тому влітку особливо важливо, щоб її правильно зберігати. Зіпсовані продукти можуть бути причиною багатьох захворювань. Коли погода спекотна, краще купувати тільки таку кількість, яку ми в змозі з’їсти протягом дня, максимум двох.

Особливості зберігання швидкопсувних продуктів:

-температурний режим: швидкопсувні продукти повинні зберігатися при низьких температурах, рекомендовано в холодильниках або морозильних камерах;

-терміни придатності: важливо дотримуватись термінів придатності, зазначених на упаковці продуктів. Продукти з закінченим терміном придатності або на межі його закінчення не повинні використовуватися;

-захист від забруднень: продукти повинні бути захищені від забруднень, наприклад, від бактерій, які можуть потрапити з рук або з навколишнього середовища;

-охолодження та заморожування: якщо відбувається відключення електроенергії, швидкопсувні продукти слід перемістити в термосумки або охолоджувальні бокси з льодом;

-не куштувати сумнівні продукти: якщо є сумніви щодо безпеки продукту, його краще не вживати в їжу і викинути.

 

Вимоги до транспортування:

-спеціальний транспорт: швидкопсувні продукти перевозять у спеціальному автотранспорті, обладнаному холодильними або ізотермічними установками;

-маркування: транспорт повинен бути відповідним чином маркований;

-дотримання температурного режиму: важливо забезпечити відповідний температурний режим під час перевезення, щоб уникнути псування продуктів.

Додаткові рекомендації:

-не рекомендується залишати швидкопсувні продукти на другий день, особливо якщо вони були відкриті або приготовлені;

-якщо ви не впевнені у безпеці продукту, краще не ризикувати і викинути його.

Пам’ятайте про профілактику і приділяйте увагу своєму здоров’ю!

Поділитися:
Знайти