СИТУАЦІЯ З КИШКОВОЮ ІНФЕКЦІЄЮ В ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ: АКТУАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ
9 вересня 2025
ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» інформує про зареєстровані випадки гострої кишкової інфекції серед відвідувачів одного з кафе м. Баранівка, Звягельського району.
Станом на 05.09.2025р. з ознаками гострої кишкової інфекції було госпіталізовано до інфекційного відділення КНП «Баранівська лікарня» 5 осіб, одна особа проходила лікування амбулаторно. Серед захворілих 2 дітей віком до 15 років.
В ході епідеміологічного розслідування в кафе відібрано зразки води із локального джерела водопостачання, проби харчових продуктів, змиви на патогенну мікрофлору. За епідеміологічними показами обстежено вісім осіб, продовжено подальше обстеження персоналу.
При роботі з персоналом проведена санітарно-освітня робота з питань профілактики гострих кишкових інфекцій на об’єктах громадського харчування.
Станом на 08.09.2025 року нових випадків захворювання не зареєстровано.
Стан хворих – задовільний. Епідситуація контрольована. Триває дослідження матеріалу від людей та об’єктів довкілля.
Що варто знати про гострі кишкові інфекції (ГКІ):
Це одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються в теплу пору та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Профілактика ГКІ:
- Мийте руки перед вживанням та приготуванням їжі, після перебування у місцях масового скупчення людей, після відвідування туалету.
- Не торкайтесь обличчя невимитими руками.
- Ретельно мийте чистою водою овочі та фрукти перед вживанням.
- Не споживайте продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання.
- Не нехтуйте часом термічної обробки продуктів із м’яса та риби тощо.
- Вживайте воду гарантованої якості.
- За перших ознак захворювання одразу звертайтесь до лікаря.