Усі новини

ЗУСТРІЧ В ОБЛАСНІЙ БІБЛІОТЕЦІ

Темою зустрічі з персоналом та відвідувачами  Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеці ім. О.Ольжича стала: «Шкідливі звички та фактори здоров’я».

За дорученням генерального директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Олександра Шпити завідувач відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних хвороб Сергій Березовський провів презентацію, в якій  розповів про фактори, які впливають на здоров’я людини. Вченими доведено, що крім розвитку системи охорони здоров’я, генетичних та екологічних факторів стан здоров’я кожної людини на 50% залежить від способу життя, фізичної активності, раціонального  харчування та наявності або відсутності шкідливих звичок.

Принципи раціонального харчування – помірність, різноманітність і збалансованість.      Ризикова поведінка стосовно харчування включає в себе надлишкове споживання солі, цукру, трансжирів і навпаки, низьке   споживання фруктів та овочів,  клітковини, злаків, горіхів, насіння та мікроелементів. Існує статистично достовірний зв’язок між високим споживанням солі та ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, хворобами нирок і деякими видами раку.

Серед найбільш тяжких за наслідками шкідливих звичок  виділяють тютюнопаління,  алкоголізм, наркоманію. Кожна  з цих звичок руйнує організм людини, спричинює залежність  від тієї чи іншої речовини, та вимагає неабияких зусиль, щоб її позбутися. Під час презентації були надані відповіді на чисельні запитання аудиторії.

 

Поділитися:
Знайти